ONZE GESCHIEDENIS

De oorsprong van Le Roseau

Wanneer de  Cliniques universitaires Saint-Luc in 1976 werd opgericht, was er geen mogelijkheid voorzien om moeder en kind te logeren in pediatrie.

Hoe tegemoet komen aan de wanhoop van de families?

De sociale dienst van de klinieken, geleid door Jean-Marie Draguet, is er gevoelig aan en externe personen  mobiliseren zichzelf om oplossingen te vinden, waaronder Myriam Blondel en Bernadette Poullet die reeds geijverd hebben om ontvangst huizen te stichten ten behoeve van andere klinieken. 

” Mijn man moet gehospitaliseerd worden wij zijn nooit gescheiden geweest van elkaar gedurende ons 40 jarig huwelijk. Ik wil bij hem blijven wat moet ik doen ? “

Een eerste oplossing wordt aangeboden via een logeringsmogelijkheid ter plaatse, bij een inwoner, of bij uitzondering in een hotel. Dit vergde aan de sociale begeleiders créativiteit en een permanente zoekopdracht naar beschikbaar logies.

Maar de moeilijkheid en de vrees om in de hoofdstad te circuleren , en het gevoel veschuldigd te zijn aan de ontvangende familie waren aanwijzingen van de noodzaak naar een specifieke plaats dicht bij de kliniek.

” De Hoogleraar wil ons kind hospitaliseren, maar wij willen hem niet alleen laten “

Bezoeken in Frankrijk aan de  « Rosier Rouge » in Parijs en aan de Maison de Lille lieten vaststellen dat de franse ontvangsthuizen georganiseerd waren voor verschillende klinieken met een transport systeem via vrijwillige chauffeurs. Zij hadden een professionele structuur en een strikt reglement. Onze stichters verkozen eerder dat een tehuis enkel aan éen kliniek verbonden werd en opteerden voor een familiale geest.

Een specifieke plaats dicht bij de kliniek werd een noodzaak

De oprichting van Le Roseau

De VZW Le Roseau wordt opgericht in februari 1980. Het huis opent effectief in oktober 1990 met 12 bedden. De objektieven waren duidelijk : 

 • Het ter beschikking stellen van een omgeving buiten de kliniek maar exclusief voor de families
 • Op een locatie minder dan 5 minuten te voet verwijderd van de kliniek. Deze nabijheid verbindt de familie met haar patient want ” als er iets gebeurt zijn we daar onmiddelijk” .

 

De fondamenten, het opzoeken van een gebouw om zich te vestigen

De eerste vrijwilligersploeg zorgt voor het onthaal en de capaciteit groeit heel snel van 12 bedden in oktober 1980 tot 26 bedden eind 1980, daarna 40 bedden in 1982, verspreid over verschillende studios en appartementen verhuurd op de site.

In 1983 wordt de fakkel overgedragen aan zuster Rosa Vergaelen, verbonden aan het Institut van het heilig Hart van Heverlee.

In 1986 maakt Le Roseau haar eerste aankoop van 13 studios op nummer 25 Clos Kapelleveld . Met de huur van 33 studios en appartementen wordt de capaciteit uitgebreid tot 96 bedden.

En 1990 koopt Le Roseau 4 verdiepingen van het gebouw Carnoy 12 om uit te breiden tot 124 bedden. Deze aaankoop is verbonden aan de verplichte aankoop van 25 garages.

De ziel van de Roseau en haar zo bijzondere smaak, uitbreidend naar andere diensten

In januari 1991 gaat Zuster Rosa op pensioen. Anne Rochet neemt over. De eerste weken waren intens maar uitputtend. Met twee vrijwilligers, Françoise Naveau et Bénédicte Graindorge, en Jean-Marie Draguet, voorzitter van Le Roseau en hoofd van de sociale dienst van de klinieken, moest men de 24 uren permanentie opzetten en het vrijwilligers team opstarten.

Het team groeit geleidelijk met reeds 18 vrijwilligers in 1993 en 30 vrijwilligers in 2000.

In 2002 koopt Le Roseau nummer 13, een aangrenzende winkelzaak. Daardoor vergroot de beschikbare plaats en worden aangemaakt een speelkamer die wordt gebruikt door het kot Libellule, een tweede TV salon, een vergaderingszaal en twee duplex appartementen om tot een totaal te bereiken vanr 130 bedden.

In mei 2005 mogen de patienten van het dagkliniek er de nacht doorbrengen die volgt op hun interventie. Op dat ogenblik is het een uniek pilootprojekt in Belgie.

In 2006 is het de beurt aan nummer 14 om opgekocht te worden door Le Roseau, die deze snack omvormt tot l’Espace Roseau, een enige locatie die onderdak biedt aan verschillende verenigingen nabij de kliniek.

De modernisatie van Le Roseau

De Wifi, de renovatie van de woonkamers en daarna van de slaapkamers verhogen geleidelijk het comfort aan de bewoners.

Op 1er april 2015 stappen alle vrijwilligers over naar het informatica beheer. Een omvangrijk project volledig geconcipieerd en meesterlijk geleid door Alain Stoz, een vrijwilliger.

Op 1 september 2018 opent de school van Le Roseau en ontvangt de kinderen tussen 2,5 et 18 jaar.

In 2020 beslist de raad van bestuur over te gaan tot een grootscheepse renovatie. Le Roseau was ontworpen als een familiaal ontvangsthuis, met een eenvoudig en functioneel interieur. De mentaliteiten en de noden zijn geevolueerd. De hygiene en veiligheids normen zijn verstrengd. De evolutie van het gemiddeld profiel van een verblijf veroorzaakt Le Roseau om zich te herdenken om de ontvangst te herschikken ten voordele van het respect van iedereen.

Onze belangrijkste gebeurtenissen
 • Het bezoek van Koninghin Fabiola op 24 juni 1996 ter gelegenheid van de 15de verjaardag van Le Roseau
 • van 18 tot 20 mei 2003 verwelkomt Le Roseau 70 fransen et 25 belgen actief in andere ontvangsthuizen tet gelegenheid van het « 19de congres van de ontvangsthuizen» die plaatsvond voor de eerste keer buiten Frankrijk.
 • Op 22 maart 2006, organisatie van het theaterstuk «Sois Belge et Tais-toi» om fondsen te verzamelen ten voordele van l’espace Roseau.
 • op 22 oktober 2007, avant-première bioskoop « Le Deuxième Souffle», ten voordele van Le Roseau voor l’espace Roseau.
 • op 20 maart 2010, organisatie van het theaterstuk la Framboise Frivole ter gelegenheid van de 30e verjaardag van Le Roseau
 • op 30 november 2012, het ensemble Camerata Vocale houdt een concert ten voordele van Le Roseau met meer dan 450 toeschouwers
 • op 22 mei 2015, Le Roseau viert zijn overgang naar informatica
 • op 23 octobre 2015, « Bach to Rock III » vervoert ons naar een formidabele musicale reis gedurende de avond « Coup de Coeur du Bourgmestre Olivier Maingain » georganiseerd ten voordele van Le Roseau in Wolubilis
 • op 21 juin 2015 openen 13 tuinen hun deuren voor een privé bezoek georganiseerd door de Fondation Saint Luc ten voordele van Le Roseau
 • 1 septembere 2017 : Een afdeling van de school Escale opent in Le Roseau, ter grote vreugde van de kinderen die in Le Roseau verblijven. Zij zijn dolgelukkig, ijverig en op een schitterende manier begeleid. Het hele team van Le Roseau verblijdt zich over de totstandkoming van dit project waarbij de kinderen blijven leren en ontdekken niettegenstaande hun ziekte.
 • op 27 april 2017 brengt het mannenkoor “les Anonymes du xxème Siècle” en Marie-Noëlle de Callataÿ een concert ten voordele van Le Roseau met meer dan 450 toeschouwers
 • op 2 et 3 maart 2018 : le Roseau verkozen tot begunstigde van het toneelstuk « la Chaperonne Emechée ». Gedurende twee avonden, zijn er niet minder dan 18 zangers en 13 musici live die gespeeld hebben ten voordele van 10 verenigingen waarvan Le Roseau.
 • In de herfst 2020, officiele inhuldiging van het project Nouveau Roseau